Wilke Martens

Wilke Martens (1985) is freelance journalist, (eind)redacteur en tekstschrijver. Haar reportages verschenen onder meer in National Geographic Traveler, Promotor en Metro. 

Wilke Martens, zeg het maar… Wie ben jij eigenlijk?

Ik ben iemand met een voorliefde voor taal, reizen en boeken. Ik houd monsterlijk veel van soep en van goede koffie. Er mag gedanst worden. Altijd.

Na vijf jaar Literatuurwetenschap in Leiden kon ik aan de slag bij dagblad Metro, waar ik vijf jaar werkte als corrector, recensent, interviewer en journalist. In 2013 vertrok ik naar Laos, waar ik mijn bestaan als freelance journalist begon. Ik heb er twee jaar gewoond en sindsdien vertoef ik er enkele maanden per jaar. Veel van mijn reisverhalen en achtergrondreportages hebben dan ook een link met Zuidoost-Azië.

Hoe maakt dat jou anders dan de gemiddelde freelance journalist of tekstschrijver?

Ik ben iemand die de persoonlijke kant van journalistiek niet schuwt. Het gaat niet alleen om feiten, maar ook om beleving. Op die manier weet ik mijn lezers mee te nemen in mijn verhaal. Daarnaast zoek ik altijd naar de beste vorm bij het onderwerp. Hoe breng ik het gevoel bij een ervaring onder woorden zonder clichés, hoe vang ik de sfeer bij een interview? Daar ben ik altijd naar op zoek.

Interessant. Kun je daar een voorbeeld van geven?

Natuurlijk. Ga bijvoorbeeld mee op onderzoek in Noord-Laos, waar thee groeit aan vierhonderd jaar oude bomen; rijd mee op een kleine Honda MSX naar Engeland, of schuif aan bij het interview met Rob Hoogland en Arthur van Amerongen, dat ontaardde in een absurdistische eenakter.

Dat belooft wat. En je ‘verslaat alles en iedereen’. Je bent dus breed inzetbaar?

Klopt! Ik ben beschikbaar voor reportages, interviews, boekrecensies, redactieondersteuning—eigenlijk alles wat met taal te maken heeft.

Wilke MartensKlinkt goed. Is er nog meer dat we moeten weten?

Mijn KvK-nummer is 58034013, mijn btw-nummer is NL001892317B92 en ik ben aangesloten bij Stichting Lira. En je kunt altijd contact met me opnemen. Ik kom graag langs voor koffie.

Wie maakte die mooie portretfoto’s?

Dat is Marloes van Doorn!