La Seu - Palma de Mallorca - Wilke Martens
Blog, Travel

Vakantietips tijdens Varend Diner Bites & Business Leiden

De dames van Bites & Business Leiden nodigden me uit voor een Varend Diner over de grachten van Leiden en de omgeving. Ze hadden wel oren naar enkele vakantietips van deze reisjournalist, dus zette ik enkele van mijn favorieten voor hen op een rijtje.

Strand, cultuur én natuur: Mallorca 

La Seu - Palma de Mallorca - Wilke MartensMallorca, dat is toch dat Spaanse party-eiland, waar jongeren naartoe gaan voor strand en cocktails? Die partybestemming waar Nederlandse ‘BN’ers’ als Mental Theo in de jaren tweeduizend de Sodom en Gomorra vastlegden? En waar de jongste generatie vakantiegangers zich laaft aan drank & drugs, om trots in programma’s als Zon, Zuipen, Ziekenhuis te figureren?

Klopt, maar dat zou maar een nanoseconde uit een ‘aftermovie’ over Mallorca zijn. Het eiland leent zich namelijk uitstekend voor lange hikes in de bergen, yoga op bijzondere locaties en overnachtingen in de natuur. Met de Nederlandse wandelgids Marieke Buijs, die een superleuke bed&breakfast heeft in het schattige dorpje Bunyola, een half uurtje van Palma, trok ik voor een meerdaagse tocht de Serra de Tramuntana in (beleef het avontuur in ESpanje! magazine). Het is de grootste bergketen van het eiland en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco om haar unieke combinatie van natuur en cultuur. In het landschap kom je eeuwenoude boerderijen tegen, die al jaren niet meer bewoond zijn, of verlaten olijfboomgaarden. Langzaamaan neemt de natuur het weer over.

Maar er is veel meer cultuur op het eiland. Wat dacht je van een citytrip langs historische bezienswaardigheden in hoofdstad Palma de Mallorca (check hier de reportage in ESpanje! magazine) of een dagrip naar de Romeinse ruïnes van Alcúdia? Kortom, wie op zoek is naar een veelzijdige vakantiebestemming, die bovendien niet zo ver uit de buurt is, heeft een topper aan Mallorca.


Off the beaten track: Laos

Vissen in Laos - Muang La - Wilke MartensBijna iedereen is al eens in Thailand geweest, maar buurland Laos laten veel mensen links liggen. Oké, Laos heeft geen strand, want het ligt ingeklemd tussen Thailand, China, Myanmar, Vietnam en Cambodja. Bovendien is het reizen er lang niet zo gemakkelijk als in Thailand, want het land is veel minder goed ontwikkeld. Toch maakt vooral Luang Prabang een inhaalslag, vooral sinds de stad in het noorden van Laos in 1995 benoemd werd tot werelderfgoed trekt het jaarlijks miljoenen toeristen.

Wie echter het echte Laos wil zien, en het niet erg vindt om een beetje af te zien, trekt beter het verre noorden in. In de provincies Luang Namtha en Phongsali kun je letterlijk ‘off the beaten track’ gaan. Phongsali staat bekend om de veelheid aan etnische minderheden: Laos telt maar liefst 49 verschillende etnische minderheden (en dat zijn maar de officiële cijfers, volgens sommige antropologen zijn het er meer dan honderd) en de meeste ervan bewonen kleine dorpen in de bergen van Phongsali. Verwacht hier kleurrijke klederdracht als je op de bus staat te wachten, handgemaakte accessoires en vooral een inkijkje in het boerenleven (lees mijn artikel over Phongsali in National Geographic Traveler).

Wie liever wat actiever is, kan de jungle van de provincie Luang Namtha in. Het Nam Ha National Protected Area is populair voor meerdaagse hikes door de jungle. Verwacht veel groen, onbestemde geluiden en keihard afzien, je bent immers echt in het oerwoud. Maar het mooiste van alles is om de skills van de gidsen te zien: geef ze een machete en ze kunnen weken overleven in de jungle (lees hier mijn reportage voor het Eindhovens Dagblad). Ze weten precies welke planten je kan eten, hoe je rijst kan koken in bamboe en welke rupsen het lekkerst zijn op de geïmproviseerde barbecue (check de reportage over koken in de jungle in Trouw)!

 

Verrassende citytrip in de buurt: Luxemburg-stad

Mudam Luxemburg - Wim Delvoye  - Wilke MartensParijs, Berlijn, Londen, Barcelona: de bekende bestemmingen voor een korte citytrip dichtbij huis kent iedereen wel. Maar wie denkt nou aan Luxemburg als bestemming voor een citytrip?

Toch heeft de hoofdstad van Luxemburg, die heel verrassend Luxemburg-stad heet, een leuk, gevarieerd aanbod voor een korte citytrip! Mooi aan Luxemburg-stad zijn de hoogteverschillen, waardoor je onverwachts langs allerlei mooie uitzichten wandelt.

Zo heeft de stad ‘het mooiste balkon’ van Europa, de Chemin de la Corniche: een wandelpad over de oude vestingmuur. Als je hier overheen struint, heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de Alzette-vallei.

Maar, zoals het een citytrip-waardige stad betaamt, heeft Luxemburg-stad veel meer bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Zo heeft het Mudam, het museum voor moderne kunst, een positieve indruk op me achtergelaten. Vooral het gebouw zelf is imposant, omdat de moderne architectuur prachtig contrasteert met het historische fort waar het aan grenst. Oja, en vergeet niet allerlei lekkere Luxemburgse gebakjes te proeven! Tips nodig voor 48 uur in Luxemburg? Lees het in Plus Magazine!

 

Wil je ook graag reistips en anekdotes van een professioneel reizigster op je bedrijfsleven? Content voor je bedrijf? Of een keer koffie drinken? Wilke Martens verslaat alles en iedereen! info@wilkemartens.com