Duurzame start-ups - Carriere.nu - Wilke Martens
Carriere.nu

Duurzame start-ups – ‘Ik wil hoop achterlaten’

iKapitein: de elektrische plezierboot met vuilvanger 

Heerlijk elektrisch varen door het Rotterdamse Delfshaven en ondertussen het afval dat je tegenkomt automatisch opruimen: dat is iKapitein, het bootverhuurbedrijf van Wesley Dos Santos. Althans, dat is het bijna, want de huidige boot van iKapitein vaart nog op benzine. Maar eind vorig jaar won Wesley de RET Aardig Onderweg Award, de prijs voor een veelbelovend initiatief dat de regio Rotterdam mooier, slimmer of duurzamer maakt. Hij kreeg 25.000 euro om zijn plan te helpen realiseren. “Komende zomer moeten we een elektrische boot hebben, waar de ingebouwde vuilvanger al in zit”, zegt hij trots. 

Het begon zo’n drie jaar geleden, toen Wesley met zijn vriendin over de wateren van Alblasserdam voer. Hij had niks met boten, maar het gevoel om je eigen koers te kunnen bepalen beviel zo goed dat ze besloten zelf een boot te kopen. “We hadden gespaard voor een auto”, vertelt hij, “maar kochten in plaats daarvan een boot en begonnen het verhuurbedrijf.” En niet zonder succes: als de zon schijnt, is de boot altijd bezet. 

Maar Wesley merkte ook de keerzijde van de drukte: mensen laten de boot niet altijd netjes achter en ook op het water zag hij overal zwerfafval. Daarom besloot hij een botenbouwer om de hoek te vragen of ze een vuilvanger konden bouwen, en ook maar meteen een elektrische boot. “Ze waren direct enthousiast”, vertelt Wesley. “Op de boot komt een tablet, met informatie over bezienswaardigheden waar je langs kan varen, zoals de Van Nelle Fabriek. Maar ook kun je daarop zien hoeveel gram zwerfvuil je hebt opgehaald tijdens je tocht. Maandelijks maken we dan bekend welk koppel of welke groep vrienden of collega’s het meeste afval heeft opgehaald. Ik wil zorgen voor bewustwording, maar wel op een leuke manier.” Over de vraag wat met het opgehaalde afval moet gebeuren, is Wesley druk in gesprek met de gemeente. “Het liefst zou ik er producten van laten maken, misschien een navulfles die is gemaakt van gerecycled plastic uit de Rotterdamse binnenwateren.”

Duurzaamheid is niet een thema waar Wesley, die meerdere ondernemingen runt, zich altijd al mee heeft beziggehouden, maar hij denkt wel bewust na over keuzes. “In alles wat ik doe, ga ik terug naar de kern”, vertelt Wesley. “Wie ben ik en hoe wil ik dat mensen over me praten als ik er niet meer ben? Ik wil die guyzijn die een stukje hoop achterlaat.” 

Lees het hele artikel in het digitale magazine van Carriere.nu