Het nut van netwerken - Carriere.nu
Achtergrond, Carriere.nu

Het nut van netwerken

Het nut van netwerken - Carriere.nu

Wie slim werkt aan zijn carrière, ontkomt er niet aan strategisch te netwerken. Tips en tricks om je netwerk te vergroten en effectief in te zetten.

Netwerken lijkt niet voor iedereen weggelegd, maar ondertussen doet iedereen het. Denk aan de buurvrouw die je om een kopje suiker vraagt of je broer die via via extra hulp krijgt bij zijn verhuizing. Zakelijk lijken doelen soms zelfs onhaalbaar zonder relevant netwerk. Netwerken is dan ook een onmisbare competentie. Maar wat zijn precies de voordelen? Hoe bouw je een netwerk op? En is online netwerken slechter dan face-to-face? Carrière.nu zocht het uit en sprak professionele en bevlogen netwerkers. 

“Bij netwerken gaat het er niet om zoveel mogelijk visitekaartjes te verzamelen”, zegt loopbaanadviseur en coach Els Nijssen. Samen met Netwerk-partner Rob van Eeden schreef zij de bestseller ‘Netwerken werkt’. “Waar het om gaat is zoveel mogelijk relevante informatie vergaren. Netwerken moet je zien als onderzoeksmethode. Door te netwerken kun je allerlei dingen te weten komen over een baan die je misschien zou willen. Stel je voor dat je accountmanager bent in de logistiek, maar je zou graag soortgelijk werk willen doen in de financiële sector. Op basis van een vacature is het lastig te achterhalen of het beeld dat je van de baan hebt klopt. Netwerken is dan een gouden greep: door contact te zoeken met iemand in die branche kun je de juiste informatie vergaren en om advies vragen.” 

Voorbereiding is het halve werk

Pas ná events of borrels begint het netwerken echt, betoogt Nijssen. “Netwerkevents zijn geschikte momenten om mensen uit een bepaalde branche te leren kennen, bijvoorbeeld wanneer je kan worden voorgesteld door een kennis. Dit is een laagdrempelige manier om een afspraak te maken voor een netwerkgesprek. Pas tijdens dat gesprek krijgt het netwerken echt inhoud.” Het is dan ook zaak om je goed voor te bereiden. “Denk vooraf goed na wat je precies wil weten van je gesprekspartner. Bedenk vijf of zes vragen die essentieel zijn, vraag dus niet naar zaken die je online al kunt vinden. Pitch helder, maar waak ervoor dat je direct om een baan vraagt. Een netwerkgesprek is geen verkapte sollicitatie. Zorg er tot slot voor dat je een interessante gesprekspartner bent, zodat je de indruk achterlaat dat met jou goed te praten valt.” 

Wees toekomstbestendig: onderhoud je netwerk 

Je hebt verschillende netwerkdiners bezocht, je LinkedIn-connecties groeien gestaag en je bent bij enkele mensen goed voorbereid op gesprek geweest. Toch ben je er nog niet. “Het onderhouden van je netwerk is minstens zo belangrijk als het opbouwen ervan”, zegt Nijssen. “Veel mensen hebben honderden connecties op LinkedIn en denken dat het onmogelijk is die allemaal te onderhouden. Maar het gaat er niet om dat je van iedereen weet wanneer diens moeder jarig is of hoe de hond heet. Het gaat er om dat je niet slordig bent met je contacten. Als je belooft iets te sturen, doe dat dan ook. Als je zegt ‘We zien elkaar weer’, zorg er dan voor dat dat ook gebeurt. Als je zorgvuldig omgaat met je contacten en gesprekken goed afsluit, kun je altijd weer bij iemand terugkomen.” 

Lees het hele artikel in het digitale magazine van Carriere.nu