De Aziatische Tijger, Laos, Travel

Luie Lao Zondag

Lao zondag Aziatische TijgerEen rondje fietsen door de bergen? Op bezoek bij opa en oma? Of toch relaxed een boek lezen in de tuin? Niks van dit alles is erbij op een typische Laotiaanse zondag. De mensen in Luang Namtha houden niet van fietsen, opa en oma wonen of in hetzelfde huis of om de hoek en meer dan schoolboeken als lectuur is er in de wijde omtrek niet te krijgen. Nee, in Luang Namtha ga je op zondag uit drinken. Om tien uur ’s ochtends. Soms wordt het drinken gecombineerd met een potje snooker of een partijtje petanque, maar meestal is het drinken om het drinken.

Of niet? Wie zo’n typische Lao zondag van dichtbij meemaakt, valt het op dat er meer aan de hand is dan drinken om het drinken. Er zijn zelfs regels en conventies. Want bier drink je niet zomaar. Een persoon aan de tafel neemt of krijgt de verantwoordelijkheid om alle andere personen aan tafel van bier te voorzien. Wees dus niet bang dat je op een Laotiaans feestje droog komt te staan. Aan de kleine glazen met bier worden ijsblokjes toegevoegd. Dit is niet alleen omdat het bier lauw is, maar omdat iedereen al weet dat er nog heel erg vaak geproost gaat worden. En nee, proosten gaat hier niet bij een nieuw glas, er wordt geproost bij iedere slok. Het Laotiaanse woord voor proost, njok, is zonder meer het meest gebruikte woord op zondag. 

Naast degene die zorgt voor de volle glazen, staat er af en toe iemand op om een ‘rondje te geven’. Deze persoon betaalt niet voor een rondje bier, maar gaat letterlijk de tafel rond met een glas. Een voor een moet iedereen aan tafel het glas bier in één teug leegdrinken, waarna het weer wordt volgeschonken voor de volgende. Njok!

En dan is er de muziek. Laotiaanse en Thaise pophits knallen met het maximaal aantal decibel uit de speakers, de bijbehorende videoclips zijn te volgen op verschillende tv-schermen en de karaokeversies zorgen ervoor dat er uit volle borst wordt meegezongen. Wie geen gehoorbeschadiging op wil lopen, heeft beter altijd oordoppen op zak.

Geen eten, geen bier. In Luang Namtha en omgeving zijn er geen kroegen te bekennen. Gedronken wordt er in restaurants, want drinken zonder eten is als een stroopwafel zonder stroop. Van geroerbakte darmen met pepers tot eendenbloedsoep, op zo’n Laotiaanse zondag komen er de gekste gerechten voorbij. En ach, wie lust er na zo’n drankgelag niet een lekker gefrituurd koeienpeesje?

Lees de column op www.aziatischetijger.nl