HET IS HET AZIATISCHE MYANMAR WAAR WE EEN VAN DE GROOTSTE WESTERSE SCHRIJVERS VAN DE TWINTIGSTE EEUW AAN TE DANKEN HEBBEN. GEORGE ORWELLS 1984 EN ANIMAL FARM HADDEN NOOIT GESCHREVEN KUNNEN WORDEN ZONDER ZIJN DEBUUT BURMESE DAYS.
Burmese Days? Jup, het was de hete, klamme jungle van het huidige Myanmar waar George Orwell, pseudoniem van Eric Arthur Blair, het thema vond voor zijn eerste roman.
Vijf jaar lang werkte hij als ‘imperial policeman’ in het koloniale Birma, lang genoeg om compleet verbitterd te raken over het Britse imperialisme en de manier waarop de lokale bevolking werd behandeld.
Orwell besloot daarop terug te keren naar Europa en schrijver te worden: in 1934 werd zijn debuutroman Burmese Daysgepubliceerd in Amerika, Londen volgde in 1935.
Bijna tachtig jaar later vindt het boek ook zijn weg in Myanmar zelf: tussen de handgemaakte armbandjes en sjaals liggen gekopieerde exemplaren van Orwells roman. Netjes verpakt in een plastic hoesje vindt het werk gretig aftrek onder toeristen, om zich tijdens de volgende lange busreis te verdiepen in het Birma van de vroeg twintigste eeuw. Het Birma van Orwell.
Het enorme Aziatische land was toen nog overwoekerd met jungle waar het wemelde van de eeuwenoude bomen, kleurige bloemen en wilde beesten.
Lees het hele artikel op www.literairetoerist.nl