borneo literaire toerist
De Literaire Toerist, Indonesië, Travel

Het hart van Borneo: 30 jaar later

borneo literaire toeristREISJOURNALIST WILKE MARTENS REISDE MET HET BOEK INTO THE HEART OF BORNEO OP HAAR E-READER DOOR BORNEO.

“Borneo is the third largest island in the world, after Greenland and New Guinea (…). It is one enormous forest. Estimates prepared by the Forest Departments from aerial photographs show that 75 per cent of the island is under primary forest, and a further 10 to 15 per cent under secondary forest.

— O’Hanlon citeert Smythies’ The Birds of Borneo

Het was in 1983 dat de Brit Redmond O’Hanlon zijn reisschrijfcarrière begon door de diepe jungle van Borneo in te trekken. Samen met de dichter James Fenton trok hij onder begeleiding van lokale gidsen tot in de diepste, nog onbeschreven, jungle van Borneo. Het avontuurlijke Into the Heart of Borneo was het resultaat van deze moeilijke en soms zelfs levensgevaarlijke reis. In die tijd werkte O’Hanlon als redacteur natuurhistorie bij de Times Literary Supplement, maar dit boek vestigde onmiddellijk zijn naam als reisschrijver.  

Terwijl O’Hanlon in de daaropvolgende decennia nieuwe avonturen aanging – onder meer herhaalde hij de route van Darwins Beagle voor de VPRO – werd de jungle van Borneo steeds kleiner. Ik maakte me dan ook geen illusies terwijl ik met O’Hanlon op mijn e-reader het enorme eiland over reisde. In de eerste plaats omdat ik niet, net als O’Hanlon, met rugzak en hangmat het diepst van de jungle introk, maar toch vooral omdat ik de ontbossingsproblematiek niet onderschatte.

Lees het hele artikel op De Literaire Toerist.