Hebban.nl, Interviews

Caroline Hulse: ‘Als het aan mij ligt, stop ik in ieder boek een imaginair konijn’

Twee exen. Hun dochter. En hun nieuwe partners. Samen vieren ze kerst in een huisje op een bungalowpark. Met dit recept voor gedoemde mislukking, debuteerde de Britse schrijfster Caroline Hulse. En met succes: ‘The Adults’ wordt uitgebracht in meer dan tien talen. De Nederlandse versie, vertaald door Anda Witsenburg als ‘De vakantie’, verschijnt deze week. ‘Ik hou enorm van sociaal ongemak, zolang ik er maar niet bij betrokken ben.’

Twee exen en hun nieuwe partners, samen op vakantie. Dat moet voor velen als hun ergste nachtmerrie klinken. Hoe kwam je op deze premisse?

Ik las een artikel over Demi Moore en Bruce Willis, die met hun kinderen en zijn nieuwe vrouw en hún kinderen samen op vakantie waren. Volgens het artikel ging het allemaal erg goed, maar ik kon me niet voorstellen dat ik me zo volwassen zou kunnen opstellen in een soortgelijke situatie. Hoe zou het zijn om op vakantie te gaan met iemand waar je lang achtergehouden wrok voor koestert? Het zal in veel gevallen best goed gaan, maar in mijn ogen moet dat wel een ramp worden.

Denk je niet dat mensen ook gewoon hierover liegen om de schone schijn op te houden?

Misschien wel, maar het werkt duidelijk voor sommige mensen goed. Ik oordeel daar niet over, maar zo’n vakantie zou ik zelf nooit van mijn leven doen. Voor mij is zo’n vakantie met exen en hun nieuwe partners de ideale situatie waarin van alles mis kan gaan. Daar ben ik naar op zoek voor een verhaal.

Ontstaan al je ideeën op basis van wat je tegenkomt?

Nee, ook met dit idee was het een van de vele ideeën die ik opschrijf. Ik pen allerlei ideetjes neer en ga later kijken welke werken. Wel ben ik altijd gefascineerd door sociaal ongemakkelijke situaties. Zolang ik er niet bij betrokken ben tenminste. In het echte leven houd ik helemaal niet van conflict. Ik ben heel meegaand, ik zorg ervoor dat ik overal tussen pas. Maar ik schrijf wel heel graag over conflicten en sociaal ongemak.

Lees het hele interview op Hebban.nl

Tags: