Ebooks - Hebban - Wilke Martens
Achtergrond, Hebban.nl

Dossier ebook piraterij (2): Tom Kabinet – legaal je ebook doorverkopen

Ebooks - Hebban - Wilke MartensTom Kabinet: legaal je ebook doorverkopen

Tweedehands ebooks mogen, vooralsnog, gewoon verkocht worden, als je vervolgens je eigen bestand verwijdert. Om tweedehands ebooks op een legale en veilige manier te kunnen verkopen, is in 2014 Tom Kabinet opgericht. “We moeten duidelijk onderscheid maken tussen legale en illegale ebooks”, zegt CEO Marc Jellema. “Als aanbieder moet je de aankooplink, die je krijgt als je bij bol.com of een andere webshop een ebook koopt, naar ons doorsturen. Het belangrijkste is vervolgens dat je eigen exemplaar, dus het bestand, van je computer, telefoon, ereader en tablet wordt gewist.”

Toch zijn uitgevers niet blij met het platform. Immers, het is moeilijk met zekerheid te zeggen dat de aanbieder zijn of haar eigen exemplaar verwijdert. “Sinds de start liggen we onder een juridisch vergrootglas”, zegt Jellema. “We werden aangeklaagd door het NUV, het Nederlands Uitgeversverbond, maar uit die zaak bleek dat we legaal verkregen ebooks tweedehands mochten aanbieden. Er loopt echter momenteel nog een bodemprocedure, waarin definitief antwoord gegeven moet worden op de vraag of een ebook tweedehands kan zijn. Wij vinden van wel, maar het NUV vindt van niet. De uitspraak staat gepland voor eind juni, maar wij zien deze met vertrouwen tegemoet.”

Het NUV ziet de zaak eveneens met vertrouwen tegemoet, al staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar. “Tweedehands ebooks vormen een ernstige bedreiging voor zowel de auteur als de uitgever”, legt Martijn Davidvan het NUV uit. “In de digitale wereld bestaat tweedehands niet, alles is altijd nieuw, eerstehands. Het gaat namelijk om toegang, niet om bezit. Als het wordt toegestaan om maar eindeloos kopietjes te maken en te verkopen, wie zal dan nog het origineel kopen? Dat betekent geen inkomsten meer voor auteurs en uitgevers. Uiteindelijk zal dat leiden tot minder aanbod, minder variëteit. Dat zou toch niemand moeten willen.”

David is desondanks van mening dat de ebookmarkt verder zal groeien. “We verwachten dat de markt zal groeien, evenals modellen als ebookabonnementen”, zegt hij. “Het papieren boek blijft voorlopig nog dominant als het om algemene boeken gaat.”  

Kwaliteit boven kwantiteit

Zorgen voor kwalitatief goede ebooks, tegen een eerlijke prijs. Dat is de strategie die AW Bruna Uitgevers hanteert, weet Digital Sales & Marketing Manager Gwena Jaouen. “Behalve melding maken van piraterij bij Brein, kunnen we als uitgever niet zoveel doen tegen aanbieders van illegale ebooks”, zegt Jaouen. “Brein is er online actief mee bezig, maar de tante die op een verjaardag een usb-stick doorgeeft kan moeilijk getraceerd worden. Het vermoeden is dat we 80 procent omzet mislopen door de illegale verspreiding van ebooks, maar het is moeilijk te onderzoeken hoe de cijfers precies liggen. Fabrikanten van ereaders kunnen zien of een klant ook ebooks met die ereader koopt. Als dat niet het geval is, kun je aannemen dat het apparaat gebruikt wordt om illegale boeken mee te lezen.”

Lees het hele dossier op Hebban.nl