Hebban Reading Challenge 2017
Hebban.nl, Travel

Hebban Reading Challenge 2017 – Lees de Wereld Rond!

Hebban Reading Challenge 2017Geen betere tijd om aan je Reading Challenge te werken dan op vakantie, nietwaar? Helemaal met het thema van 2017: Lees de wereld rond! Of je nu lekker met een boek aan het strand gaat liggen, of uren in het vliegtuig moet doorbrengen: die Challenge-teller schiet omhoog! Je kunt natuurlijk tijdens je vakantie aan de Spaanse costa die Noorse thriller gaan lezen die nog in je kast stof stond te vangen, of tijdens je backpackreis door Azië het oeuvre van Harry Mulisch op je e-reader zetten; maar wat als je eens een roman leest die zich afspeelt op jouw bestemming? Reisjournalist en literatuurliefhebber Wilke Martens deelt vijf persoonlijke ervaringen, mét bijbehorende tips om de wereld rond te lezen!

Het is het eerste wat ik doe als ik me in een nieuwe bestemming verdiep: ik blader in de Lonely Planet naar het – vaak heel korte – stukje ‘Travel Literature’. Na een vluchtige blik op de geschiedenis- en non-fictieboeken over het land, valt mijn oog op de romantitels. Ken ik de getipte auteurs? Heb ik de genoemde boeken gelezen, of staan ze nog ongelezen in mijn boekenkast of op mijn e-reader? Staan ze op mijn verlanglijstje en heb ik nu een extra reden om deze titels aan te schaffen? Heb ik überhaupt ooit van deze auteur gehoord? Of is het een bekende auteur, waarvan ik met het schaamrood op de kaken moet bekennen dat ik er nog nooit wat van gelezen heb?

Eens moet de eerste keer zijn: Jane Austens Bath

Dat laatste was het geval toen ik voor het eerst naar Bath afreisde, in het zuidwesten van Engeland. Ik had gelukkig geen Lonely Planet nodig om te weten dat Jane Austen(1775-1817) een van Engelands belangrijkste schrijfsters is, maar ik wist niet dat zij van 1801 tot 1806 in Bath had gewoond. En tot dat moment had ik dus nog nooit een roman van haar gelezen. Gênant, ik weet het. Ik had dan ook geen flauw idee dat zowel haar eerste voltooide roman Northanger Abbey als haar laatste roman Persuasion – beide pas na haar dood gepubliceerd – zich grotendeels in Bath afspeelden.

Om het goed te maken met Jane, stapte ik zodra ik goed en wel in Bath gearriveerd was een Waterstones binnen om mijn eerste Austen aan te schaffen. Lang hoefde ik niet te zoeken, want er was een hele wand ingericht met al het werk van ‘Bath’s most famous resident’. Ook in de rest van de stad werd flink gekoketteerd met deze beroemde inwoner: er is een Jane Austen Centre (waar je je onder meer kunt verkleden in Regency-stijl), je kunt meelopen met ‘Jane Austen walks’ en je kunt zelfs in het huis overnachten waar Jane ruim tweehonderd jaar geleden tijdelijk woonde. Maar je kan natuurlijk ook – net als Jane’s personage Anne Elliot in Persuasion – gewoon op eigen houtje door de stad struinen, gaan zitten lezen op een bankje en je ogen openhouden voor je eigen ‘captain Wentworth’.

Tip 1: Heb je geen zin om voor je reis uitgebreide research te doen naar de schrijvers die over je bestemming geschreven hebben, er ooit woonden of anderszins hun stempel op de plek hebben gedrukt? De lokale boekhandel, de toeristeninformatie of je accommodatie lichten hun beroemde inwoners zonder twijfel uit, dus neem daar eerst een kijkje.

Lees het hele artikel op Hebban.nl!