Leesclubs - Hebban.nl - Wilke Martens
Achtergrond, Hebban.nl

Leesclubs: meanderen door een online én offline boekenlandschap

Leesclubs - Hebban.nl - Wilke MartensDeze dagen staat Hebban.nl helemaal in het teken van leesclubs! Fervente lezers duiken een nieuw boek in om deze te bespreken met medeleesliefhebbers. Maar wat houdt zo’n leesclub nu precies in? Wat is het verschil tussen online leesclubs en fysieke? En bovenal, waarom vinden leesclubleden hun deelname zo leuk? Hebban.nl duikt in de wereld van Leesclubs.

Urenlang heb je je door die dikke pil geworsteld, om het boek met een zucht dicht te slaan. Je ademt even rustig in, rustig uit, maar dan begint de gedachtestroom. Wat vond je er eigenlijk van? Wat zou die gekke plottwist nu echt betekenen? Vond je dat personage ook zo herkenbaar? Is dit het mooiste boek wat ik van deze auteur gelezen heb? En wat een prachtige zinnen… Pas dan merk je dat je hardop praat, tegen de auteursfoto op de achterflap van je boek. Je zet het boek terug in de kast, strijkt met je vinger over de leesgroeven in de rug, en gaat weer over tot de orde van de dag.

‘Het grote voordeel van online leesclubs is dat het eenvoudig is om mensen te vinden die hetzelfde lezen als jij.’ – leesclubplanner Debbie van der Zande

Maar nee, zo gaat het niet voor de leesclublezer! Al die vragen en gedachten die door je hoofd spoken nadat het boek is dichtgeslagen, worden besproken met clubleden. Of het nu gaat om een fysieke leesclub, die eens in de zoveel tijd onder het genot van een high tea of borrel een titel bespreekt, of dat je deelneemt aan een van de leesclubs online: als het boek uit is, begint het avontuur pas echt! “Veel lezers willen heel graag over boeken praten die ze net gelezen hebben”, zegt Debbie van der Zande, Leesclubplanner bij Hebban.nl, “maar vaak is het lastig om in de directe omgeving gelijkgestemde zielen te vinden. Het grote voordeel van online leesclubs is dat het eenvoudig is om mensen te vinden die hetzelfde lezen als jij. En bovendien hoef je niet eens te reizen om met hen in gesprek te gaan. De dialoog begint thuis vanachter je computer of smartphone.”

De leesclubs van Hebban.nl zijn ongekend populair. Sinds de start zijn er bijna vierhonderd leesclubs georganiseerd, waar ongeveer zesduizend lezers aan hebben deelgenomen. Er zijn evenzoveel boeken weggegeven – meestal papieren, soms e-books – door circa vijftig uitgeverijen die hun boeken op deze manier in de kijker spelen. “Op Hebban.nl vind je een overzicht van alle nieuwe leesclubs waarvoor geïnteresseerden zich kunnen aanmelden”, legt Van der Zande uit. “Uit alle aanmeldingen worden vijftien deelnemers geselecteerd. Hierbij let ik onder meer op motivatie, maar ik probeer ook altijd een club te creëren van lezers die bij elkaar passen, maar ook gevarieerd is. De geselecteerde lezers krijgen vervolgens het boek thuisgestuurd van de uitgever. Er wordt een coördinator gekozen, dat is veelal een Hebban-recensent of een Club van 10-lid, die straks de discussie zal leiden.” Deelnemen aan een Hebban-leesclub is dus niet vrijblijvend. “Deelnemers moeten natuurlijk het boek lezen”, legt Van der Zande uit. “Maar daarna wordt verwacht dat ze de leesclubvragen beantwoorden en actief deelnemen aan de discussie. De leesclub wordt afgesloten met een recensie van iedere deelnemer en een samenvatting van de coördinator. Al met al ben je dan zes weken verder.”

‘Vol overtuiging zet ik me in voor de leesclubs van Hebban.’ – leesclubcoördinator Guy Doms

Lees het hele artikel op Hebban.nl