De Thriller Sessies bij boekhandel Verkaaik in Gouda, met Patricia Snel, Ate de Jong en Michael Berg.
Hebban.nl, Live interview

Moderator Thriller Sessies voor Hebban.nl & House of Books

De Thriller Sessies bij boekhandel Verkaaik in Gouda, met Patricia Snel, Ate de Jong en Michael Berg.
De Thriller Sessies bij boekhandel Verkaaik in Gouda, met Patricia Snel, Ate de Jong en Michael Berg.

Patricia Snel, Ate de Jong en Michael Berg waren de auteurs waar het allemaal om draaide bij de Thriller Sessies in boekhandel Verkaaik in Gouda op donderdag 9 juni. Namens Hebban.nl was ik de moderator tijdens dit evenement en sprak met de thrillerschrijvers over spanning opbouwen, seks en kabouterpost. 

In het kader van de Spannende Boeken Weken (van 3 tot en met 19 juni) organiseerden Hebban.nl en uitgeverij The House of Books een reeks Thriller Sessies in verschillende boekhandels in Nederland. Patricia Snel, Ate de Jong en Michael Berg prijkten op het affiche en reisden het land door om lezers de geheimen van het thriller schrijven prijs te geven. In boekhandel Verkaaik in Gouda was ik erbij en besprak niet alleen de geheimen van de auteurs, maar natuurlijk ook hun nieuwste boeken.

Ate de Jong

Opvallende nieuwkomer in het gezelschap was Ate de Jong, de filmregisseur debuteerde dit jaar als thrillerschrijver met zijn boek De Stalen Madonna. Dat neemt echter niet weg dat hij alles weet van schrijven en spanning opbouwen in een verhaal, hij schreef hiervoor meerdere filmscripts en regisseerde onder andere Highway to Hell. Is het toeval dat het verhaal van De Stalen Madonna zich op deze filmset afspeelt? “De filmwereld is mijn arena, waar ik zoveel heb meegemaakt dat ik er genoeg verhalen uit kan putten”, vertelde hij. “Dingen die je zelf hebt meegemaakt bieden toch altijd de beste inspiratie voor scènes, al is het natuurlijk geen non-fictie.” De Jong heeft dan ook de smaak te pakken: “Het is mijn plan om een reeks boeken te schrijven met Leo Berliner, de hoofdpersoon uit De Stalen Madonna, in de hoofdrol.”

Michael Berg

Allesbehalve nieuwkomer in het vak is Michael Berg, pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen, die alweer zeven thrillers op zijn naam heeft staan. Zijn laatste, Het Meisje op de Weg, wordt goed ontvangen en was genomineerd voor de Gouden Strop (die Berg in 2013 al won voor Nacht in Parijs). Zijn boeken spelen zich af in Frankrijk, waar Berg al jaren woont en is begonnen met schrijven. “Net als Ate maak ik ook gebruik van de plek die ik goed ken”, vertelde hij, “en ik denk dat het voor Nederlandse lezers juist leuk is om over een nieuwe plek te lezen.”

Patricia Snel

Als iemand over andere en verschillende plekken schrijft, is het Patricia Snel. Hoewel zij opgroeide in Gouda, is daar in haar boeken weinig van te merken. Haar bekendste boek, De Expat, is namelijk gebaseerd op haar eigen ervaringen in Singapore, waar ze een paar jaar woonde. Maar voor al haar boeken doet ze uitgebreid onderzoek: zo beet ze zich vast in de Nederlandse drugshandel in Verblind (“ik weet nu alles van kabouterpost”) en in de corrupte ivoorhandel voor De Jacht (“Ate, we hadden toch afgesproken dat we het vanavond alleen over seks zouden hebben?”). Haar nieuwste boek, De Violiste, dook ze in de wereld van de klassieke muziek.