Achtergrond, Hebban.nl

Waumans & Victoria’s literaire spektakeltournee van start met chocomel en rum

waumansvictoria-review-hebban‘Chocomel of rum?’ Dat is de eerste vraag van Rob Waumans en Ivo Victoria tijdens hun Groot Internationaal Literair Variété Spektakel. De toon is meteen gezet. Geen klassieke interviews of hakkelige voordrachten, maar een ludieke zoektocht naar het verhaal achter de schrijver. In een huiselijk decor – Perzisch tapijt, schemerlampen, houten eettafel met tafelkleedje – ontvangen de auteurs hun collega’s voor een goed gesprek, een oud-Hollands spelletje en andere literaire ongein. Hebban.nl nam een kijkje bij de eerste voorstelling van de literaire spektakeltournee, op dinsdag 8 november 2016 in De Brakke Grond in Amsterdam, en werd aangenaam verrast.

Crocodile Dundee meets Jackie Chan

Schrijfster Karin Amatmoekrim, een van de vaste gasten tijdens de tournee, reageert verrast op de eerste vraag van de avond: ze lust helegaar geen chocolademelk, dus rum zal het worden. De glazen worden gevuld, voor alle drie, om het aan het knusse tafeltje eens te hebben over Amatmoekrims laatste boek: Tenzij de Vader. Amatmoekrim blijkt niet zomaar een vader te hebben, haar biologische vader is namelijk “een kruising tussen Crocodile Dundee en Jackie Chan”. Niet de dronken zeeman die regelmatig hun thuissituatie op zijn kop zette bleek haar vader, zoals ze tot haar elfde altijd dacht, maar een taekwondo-grootmeester uit Suriname. Aan de hand van foto’s en fragmenten uit het boek, dagen Waumans en Victoria Amatmoekrim uit om een inkijkje te geven in de zoektocht naar haar vader in Suriname. Een boeiende, zo blijkt, maar lang niet altijd eenvoudige zoektocht.

Poëtisch intermezzo

Te lang mag het interview niet duren, want actrice en muzikante Milena Haverkamp verzorgt als one-woman-showband niet alleen de muzikale omlijsting van de avond, maar houdt ook scherp de tijd in de gaten. ‘Laatste vraag!’, klinkt het streng door haar microfoon, ze houdt het tempo er stevig in. De vlugge afwisseling – waar bewust voor is gekozen – zorgt voor een aangename verrassing, want de Vlaamse dichter en spoken-word-artiest Max Greyson neemt het podium over voor een poëtisch intermezzo. En wat voor een. Bij het licht van de schemerlamp klinkt zijn Vlaams-Franse prozagedicht meeslepend door de zaal. Touché. 

 

Lees het hele artikel op Hebban.nl