Leonardo Da Vinci, Albert Einstein of Madam Curie: niemand zal ontkennen dat het stuk voor stuk genieën zijn. Maar wat maakt ze tot een genie? En wat kun je van hen leren? Breintrainer en consultant Frans Duijts bestudeerde de werkwijze en gedachtegang van genieën en destilleerde tien geboden om te denken als genie.
1. Wees nieuwsgierig
“Nieuwsgierigheid is de belangrijkste eigenschap van een genie. Thomas Edison heeft wel tienduizend keer uitgevonden hoe je een gloeilamp níét moet maken, maar hij bleef nieuwsgierig. Op een dag zat hij te spelen met klei. Hij draaide het een beetje, waardoor hij op het idee kwam voor de spiraalvormige gloeidraad. Hij rende naar zijn werkplaats en probeerde de gloeidraad op die manier te maken. Ongeveer een jaar later kwamen de eerste gloeilampen op de markt. Scheikundige Madam Curie bleef in een provisorisch laboratorium net zolang erts onderzoeken, totdat ze nieuwe elementen kon isoleren. Managementassistentes zijn vaak ook nieuwsgierig en blijven maar zoeken naar nieuwe en betere oplossingen. Dat is een perfecte eigenschap om als genie te leren denken.”
2. Wees productief
“Genieën produceren ontzettend veel! Mozart heeft meer dan zeshonderd stukken gecomponeerd, ondanks dat hij al op 35-jarige leeftijd overleed. De Russisch-Amerikaanse auteur Isaac Asimov heeft zo’n vijfhonderd boeken geschreven. Edison heeft niet alleen de gloeilamp uitgevonden, maar ook veertienhonderd andere octrooien op zijn naam staan. Hij had met zichzelf afgesproken om iedere dag een kleine uitvinding te doen en ieder halfjaar een grote. ‘Dat kan toch nooit allemaal goed zijn?’, zul je je afvragen. Inderdaad. Het meeste wat Picasso geschilderd heeft is troep. Maar juist door zoveel te produceren, zit er altijd wel iets van kwaliteit tussen.”
3. Laat perfectionisme los
Nóg meer afspraken inplannen of extra lange notulen schrijven, is voor een managementassistent niet de beste manier om meer te produceren. “Wat je wel kan doen, is perfectionisme loslaten. Probeer niet alles in één keer goed te doen. Kijk maar naar het grote aantal concepten van Apple dat door Steve Jobs werd afgekeurd. Stel dat je een brief moet schrijven, dan kun je er uren aan werken en de brief voorleggen aan je manager als deze in jouw ogen perfect is. Maar wat als je manager toch een andere opzet wil zien, of de toon niet helemaal goed vindt? Dan heb je al die tijd weggegooid. Het werkt vaak beter om de eerste versie vlug op te stellen. Leg deze conceptversie voor aan je manager en als het een goed begin is, dan kun je de tekst perfectioneren.”
Lees het hele artikel in Management Support nummer 4 (mei 2019) of op www.managementsupport.nl