Bangkok - by Aniel Mithoe
Metro, Thailand

Hoog, hoger, hoogst

Bangkok - by Aniel MithoeBangkok: de stad van wilde feesten, tuktuks en hangovers. Toch is de hoofdstad van Thailand vooral een stad van architectuur: ieder jaar poppen er nieuwe luxehotels, relaxte parken of hippe winkelcentra op. Metro neemt je mee langs de hoogstandjes.

De bouw in Bangkok staat nooit stil. In deze wereldstad groeien nieuwe hotels, winkelcentra, kantoorgebouwen en appartementen als paddenstoelen uit de grond. De hoofdstad van Thailand – die door de lokale bevolking overigens Krung Thep wordt genoemd en waarvan de officiële naam te lang is om te onthouden – is dan ook een architectuurstad bij uitstek.

Al bij aankomst op de luchthaven blijken de Thai hun bouwkunst serieus te nemen. De ontwikkeling kende flinke tegenslagen en vertragingen, maar Suvarnabhumi International Airport is een futuristisch complex geworden met stalen bogen en veel glas. Als ik vanuit de taxi naar het centrum achterom kijk, lijkt het vliegveld door de golvende vormen wel te zweven boven het voormalige drasland.

Bangkok telt officieel 8,3 miljoen inwoners, maar wanneer ik door wijk struin rondom Baiyoke II kan ik me voorstellen dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. Voorzichtig manoeuvreer ik door het smalle steegje dat dwars door de overdekte markt loopt: achter me ligt de tweede hoogste toren van Bangkok, om me heen shoppen mensen slippers en vers limoensap, voor me zie ik de kleurrijke Baiyoke I verschijnen in de kleine opening waar de uitgang moet zijn. Het is een verademing als ik me door de menigte naar buiten heb weten te wurmen.

Lees de hele reportage over Bangkok hier.