Luxe resorts Bali - Metro - Wilke Martens
Indonesië, Metro

Lui relaxen in luxe

Luxe resorts Bali - Metro - Wilke MartensEen private pool in je achtertuin, een jacuzzi op je balkon of vakantie vieren in een compleet Balinees huis in koloniale stijl? Het Indonesische eiland Bali is bij uitstek geschikt om in alle luxe een uiterst relaxte vakantie te vieren – mits je een goed gevulde portemonnee meebrengt. Metro tipt de mooiste en meest relaxte resorts van het eiland.

In een cocon van zachte, paarse zijde schommel ik heen en weer. Bij iedere beweging adem ik frisse berglucht in, af en toe ruik ik een vleugje van de lavendelolie die op mijn voorhoofd is gedruppeld. Mijn ogen kan ik amper openhouden. De zachte stem van Ibu Fera voert me mee op de zalvende melodie van het Balinese kinderliedje dat ze zingt. In de verte hoor ik het getjirp van krekels, of zijn het zangcicaden? Zeker weten zal ik het nooit, want ik ben al weggedoezeld op het wiegen van de zijden hangmat.

Bij Four Seasons Sayan weten ze wat relaxen is. Het vijfsterrenresort in de buurt van Ubud, de populaire bestemming in het midden van het Indonesische eiland Bali, verwelkomt de drukste CEO’s, celebs en officials. Alles staat dan ook in het teken van ontsnappen aan de hectiek van alledag, zoals AntiGravity Yoga, een Extreme Ease massage of dus de unieke Sacred Nap: letterlijk een middagdutje, maar dan onder bijzondere begeleiding van lerares Ibu Fera. “De Sacred Nap heb ik ontwikkeld op basis van mijn ervaring als jonge moeder”, vertelt ze, nadat ik wakker ben geworden en uit de hangmat ben geklauterd. “Ik wiegde mijn baby in slaap en realiseerde me dat dit een ultieme manier van ontspannen is, die we als volwassenen eigenlijk nooit meer ervaren. Ik wilde deze manier van ontspanning nabootsen, door het wiegen in de hangmat te combineren met geuren en geluiden. Door de liedjes die ik zing en verhalen die ik vertel, reis je af naar je allervroegste herinneringen. Het is een manier om terug te keren naar de staat van zorgeloosheid, zoals baby’s die ervaren.”

Met die zorgeloosheid zit het wel goed, bedenk ik me als ik mijn ogen uitwrijf, me uitrek en terugslenter naar mijn halfondergrondse villa. Via een wenteltrap, verscholen achter een vijver met prachtige lelies, bereik ik de voordeur van het stulpje. Een semi-overdekte tuin met loungebanken, minibar en privézwembad staan me te wachten. De tweede voordeur leidt naar de ruime kamer met enorm bed, een nog groter ogende smart-tv en luxe badkamer met inloopkast. Terwijl ik het bad laat vollopen, koel ik eerst nog even af in het zwembad. Het was me het dagje ontspannen wel…

 

5 x luxe resorts op Bali

  1. Four Seasons: Sayan & Jimbaran Bay

Niet alleen in het binnenland van Bali is een Four Seasons gevestigd, ook aan het strand van Jimbaran Bay is er een te vinden, met vanaf de lobby prachtig uitzicht op de baai. Verwacht luxe bungalows met private pool, uitzicht op de Indische Oceaan en het hipste restaurant van Bali: Sundara. Plof met een cocktail neer op een van de decadente loungebanken aan het 57-meter lange zwembad of doe op zondag mee met de langste brunch van Bali: onbeperkt tafelen van 11 tot 5 uur ’s middags.

www.fourseasons.com

  1. Anantara Seminyak

Het infinity-edge poolvan Anantara Seminyak, gelegen aan de westkust van Bali, is in de avond stijlvol verlicht met mystieke kampvuren. Het is de ideale setting om de avond energiek te beginnen na een lange dag op het strand of een rustgevende signature massagein de spa van het resort. Na een aperitief aan het zwembad, kun je de avond perfect afsluiten met een heerlijk diner in de MoonLite Kitchen & Bar, waar je vanaf het dakterras uitkijkt over kalm golvende oceaan.

www.anantara.com

 

  1. Sanak Retreat

Gifgroene rijstterrassen, reusachtige bergen en dichtbegroeide bossen: in het prachtige, serene noorden van Bali kom je echt tot rust in Sanak Retreat. Het kleinschalige resort met tien houten bungalows, omgeven door groen, is een uitstekende plek om tot rust te komen. Relax aan het zwembad, geniet van een heerlijk diner met uitzicht over de vallei of trek de omgeving in en dein mee op het relaxte tempo van de lokale bevolking. Sanak Retreat is de ideale uitvalsbasis voor natuurliefhebbers die zich verre willen houden van het drukke, toeristische zuiden van Bali.

www.sanakbali.com

 

  1. Pullman Bali Legian Beach

De eyecatcher van vijfsterrenhotel Pullman Bali Legian Beach is het infinity poolop het dakterras, waar de huis-dj de vroege avond opluistert met de meest loungy beats. Geniet na een dagje strand of spa van een cocktail en een dansje aan het zwembad, terwijl de zon oranjerood de zee in zakt. Klinkt het al té relaxed? Het drukke nachtleven van Kuta ligt op steenworp afstand en het ontbijt – van ‘full english’ tot signature smoothie bowls– is katerproof.

www.pullmanhotels.com

 

  1. Desa Seni

Desa Seni is een ‘village resort’ in Kuta, het meest toeristische gebied van Bali, ten westen van hoofdstad Denpasar. Toch biedt Desa Seni een oase van rust, waar je niet overnacht in een hotelkamer maar in een rijk gedecoreerde bungalow in koloniale stijl. Iedere ochtend, middag én avond kun je (tegen meerprijs) deelnemen aan yogalessen. Voor de ultieme relaxte afsluiter kun je een ‘Balinese Cleansing Ceremony’ nemen: een behandeling van zestig minuten om lichaam en geest met traditionele technieken te reinigen.

www.desaseni.com

 

 

Roerige geschiedenis

Niet altijd was het relaxed op Bali. Het Indonesische eiland kent een roerige geschiedenis, waar de Nederlandse koloniale macht een gitzwart hoofdstuk aan heeft toegevoegd.

Op 20 september 1906 is Bali op gruwelijke wijze veroverd door de Nederlandse kolonisator, tijdens de zogeheten Vijfde Expeditie naar Bali. Al vier keer eerder probeerde Nederland het eiland te veroveren, maar zonder succes. Bali werd geregeerd door twee radja’s, prinselijk heersers, die weigerden om de kolonisator te betalen voor een Chinees schip dat Balinezen geplunderd zouden hebben. Hierop trok het Nederlandse leger met grof geschut het eiland op. De radja’s en hun onderdanen weigerden zich over te geven: met lansen en krissen renden ze op de zwaarbewapende militairen af, in de wetenschap dat het hun dood zou worden. Wie niet door kogelvuur werd gedood, sloeg de hand aan zichzelf: de Balinezen verkozen de dood boven onderwerping aan de onderdrukker.

Volgens de officiële documentatie van het Nederlands-Indische leger vielen tijdens de vijfde expeditie naar Bali zo’n zeshonderd slachtoffers onder de lokale bevolking. Volgens andere bronnen, waaronder ooggetuigenverslagen, liep het aantal doden echter op tot tweeduizend. Ieder jaar herdenken Balinezen op 20 september het bloedbad, onder meer bij het nationale monument Puputan Badung in Denpasar.

Meer lezen? Ewald Vanvugt schreef uitgebreid over de inname van Bali door de Nederlanders in zijn boek Roofstaat (Nijgh & Van Ditmar, 39,99 euro).