El Generalife - Granada - Wilke Martens
Metro, Travel

Cultuur snuiven in Granada

El Generalife - Granada - Wilke MartensRuim acht jaar geleden vertrok Annelies Buis naar Zuid-Spanje om Taal en Communicatie te studeren aan de universiteit van Granada. De stad beviel de nu 33-jarige Nederlandse zo goed, dat ze besloot te blijven. Inmiddels werkt ze er als docente Engels en geeft ze les aan Granadinos – jong en oud. Met Metro deelt ze haar insider tips.

De felle augustuszon komt langzaam boven de torens van de kathedraal van Granada uit. Het religieuze bouwwerk is imposant – zowel van binnen als van buiten. In brede banen verdringt het licht de schaduw op het Plaza de las Pasiegas, waar ik met Annelies aanschuif op het terras van Rollo voor een cortado– een sterke, kleine koffie met een beetje warme melk. Eerder die ochtend had ik er genoten van een klassiek Spaans ontbijt: tostada, in olijfolie geroosterd brood, met verse tomatenpuree en gesmolten kaas. “Dit is een goede spot voor ontbijt of lunch”, vertelt Annelies, “maar ook ’s avonds is het een erg mooie plek. Vooral in augustus, als alle Granadinos naar de kust zijn, dan is het hier lekker rustig.”

Annelies Granada - Wilke MartensDe beste tijd om Granada te bezoeken, is echter het voor- of najaar. In de zomer kan het wel veertig graden worden en als de schaduw verdwijnt, wordt het terras van Rollo dan ook snel te heet. “Heel anders dan toen ik hier voor het eerst kwam, ruim acht jaar geleden”, lacht Annelies. “Het regende. Toch besloot ik al na een paar dagen hier te blijven, toen ik op een terrasje belandde in de wijk Albaicín. De witte huisjes, de Arabische invloeden en de kleine, steile steegjes: ik vond het heerlijk daar te verdwalen.”

Struinen door het Albaicín

Van verdwalen is allang geen sprake meer, blijkt als ik Annelies later die dag volg naar haar geliefde Moorse wijk. Na het Plaza Nueva slaan we linksaf, waar de straat met kinderkopjes al snel smaller en steiler wordt. De grote gelige, kalkstenen gebouwen maken plaats voor de typerende witte huisjes. “Eigenlijk kun je hier uren vertoeven”, benadrukt ze. “Er zijn talloze Arabische winkeltjes, waar je leuke souvenirs kunt shoppen, en heerlijke terrasjes op het Plaza San Nicolas.” Toch zetten we er flink de pas in, om op tijd boven te zijn voor de zonsondergang.

Alhambra sunset - Wilke MartensTientallen mensen hadden hetzelfde idee en het is dan ook dringen voor een plekje aan de rand van het plein, vanwaar je perfect uitkijkt op het Alhambra. Het oranjeroze strijklicht dat op het Moorse paleis en fort valt, maakt een hoop goed. Toch, Annelies zou geen insider zijn als ze me niet meeneemt naar een nóg betere uitkijkpost. Even later wandelen we het rustige Plaza de Carvajal op, met hoge bomen langs een smal waterbasin in het midden van het plein. “Wacht maar”, zegt Annelies en ze wandelt langs het water. In de verte doemt uit het niets het Alhambra op, alsof het paleis er speciaal voor ons is neergezet.

 

Praktische tips

  • Kathedraal Granada - Wilke MartensHandig is de Granada Card, die toegang geeft tot diverse bezienswaardigheden – zoals de kathedraal – en openbaar vervoer in de stad. De prijzen variëren van 35,50 tot 43 euro. De Granada Card is te bestellen via www.granadatur.com. Meer informatie over Granada vind je op www.granada.org
  • Het is raadzaam vooraf tickets te bestellen voor het Alhambra (à 14 euro). Zeker in vakantieperiodes zijn de tickets maanden van tevoren uitverkocht. Toch naast het net gevist? Controleer stipt om twaalf uur ’s nachts www.tickets.alhambra-patronato.es: soms worden er nog lastminutekaarten vrijgegeven. Anders is een deelbezoek aan de tuinen, Generalife en Alcazaba (7 euro) ook zeer de moeite waard.
  • Overnachten in Granada? Chezmoihomes verhuurt luxe appartementen met zwembad in hartje centrum tegen aantrekkelijke prijzen. Meer informatie vind je op www.chezmoihomes.com
  • Wil je zelf een rondleiding van Annelies? Naast haar werk als docente, geeft ze tours door Granada. Mail voor meer informatie naar beleefgranada@gmail.com

Lees het artikel in PDF-formaat via deze link.