Algarve Plus WM
Plus, Travel

Almachtige Algarve

Algarve Plus WMUnieke natuurgebieden, prachtige historische dorpjes en bovenal een van de zonnigste regio’s in Europa: de Algarve in Zuid-Portugal is het hele jaar door een aantrekkelijke vakantiebestemming, ontdekte journaliste Wilke Martens.

 

Vervaarlijk staat de visser op de punt van de rots. De wind slaat woest om hem heen, maar het lijkt hem niet te deren. Tientallen meters beneden hem slaan de golven tegen de rotswand. Zijn lijn – die zich maar net aftekent tegen de heldere lucht – duikt de onstuimige zee in. Ergens tussen de schuimkoppen moet zijn dobber drijven. Dan buigt zijn hengel diep door, de visser kijkt verschrikt op. Maar zijn lijn breekt.

De kapitein komt de hut uit en steekt verontschuldigend zijn hand op naar de visser. Nu pas valt het me op dat hij ons aan de haak had: de boot was dwars door zijn lijn gevaren. De visser haalt zijn schouders op, het zal niet de eerste keer zijn.

“Gelukkig heeft hij zijn hengel nog, dat zijn hele investeringen”, zegt Dália Neves, de gids van Cape Cruiser, met wie we een boottocht langs de fascinerende kust van Sagres maken. Het is het meest zuidwestelijke puntje van Portugal, van Europa. “Het is levensgevaarlijk, maar nog altijd is dit een populaire methode om te vissen. Zo dicht bij de rotsen, in diepe wateren, leven kostbare vissoorten, zoals zeebaars of tarbot. Daarom nemen ze zo’n groot risico, al komen er wel eens vissers om het leven.”

Hoe wild het water kan zijn blijkt als we om het hoekje van Kaap Sint-Vincent varen, overgeleverd aan de nukken van de Atlantische Oceaan. Hevig deinen we op de hoge golven, die beurtelings de horizon doen verdwijnen. Zolang de vuurtoren op de kaap maar te zien is, denk ik, zijn we vast veilig.

Ecovia do Algarve

Vijf dagen eerder vloog ik naar Faro om de Algarve te verkennen. De meest zuidelijke provincie van Portugal staat vooral bekend om haar golf- en strandvakanties, maar de regio kent juist ook prachtige en gevarieerde natuur. En aangezien de Algarve jaarlijks de meeste zonuren van Europa heeft, is het een ideale winterbestemming. Mijn verkenning begint in kustplaats Fuseta, waar het – op enkele ‘stand-up paddlers’ in het water na – een slaperige bedoening is. Lokale vissers hebben hun hengels en netten weggelegd voor een potje pétanque en slechts een enkeling waagt zich op het strand.

“Zolang je een fietsicoon op de weg ziet, zit je goed!” Gids Antonio gaat ons voor op een stuk Ecovia do Algarve, de fietsroute – in totaal zo’n tweehonderd kilometer – passeert natuurgebied Ria Formosa. De talloze eilandjes in de riviermonding, waar zoet en zout water samenkomen, zorgen voor een uniek ecosysteem. Het drasland wordt afgewisseld met door mensen aangelegde zoutbekkens en, verder landinwaarts, olijfboomgaarden. Maria Conçeiçao en haar familie zijn druk bezig de olijven handmatig te oogsten. Trots laat ze een handjevol zien. “Ze zijn nu nog niet lekker hoor”, waarschuwt Maria als ik een olijf wil proeven, tot dan onwetend over de speciale bereiding die olijven krijgen voor ze op de markt belanden.

Lees de hele reportage in Plus Magazine van maart of via deze link!