Por Favor - Mallorca - Wilke Martens
Por Favor, Travel

Geneugten onder de Mallorcaanse winterzon

Por Favor - Mallorca - Wilke MartensIn de wintermaanden kan het berekoud worden op Mallorca. Het kan er zelfs sneeuwen. Toch is een bezoek aan Mallorca in de winter extra bijzonder. Van de bloemendeken van amandelbloesems tot winterse gerechten in pittoreske dorpjes in de bergen: sommige Mallorcaanse dingen zijn nu eenmaal beter in de winter.

MALLORCAANSE SOEP IN ORIENT

Smalle geplaveide straatjes meanderen de heuvel op, langs Mediterraanse huizen met hun kleine vierkante ramen en patio’s vol planten en knusse zithoekjes. Deze winter lijkt Orient uitgestorven, maar het dorp is in het voor- en najaar uitermate geliefd bij wandelaars en fietsers. Het dorp ligt aan de rand van de Serra de Tramuntana, de bergketen in het noordwesten van het eiland, die vanwege haar unieke combinatie van natuur en cultuur in 2011 is benoemd tot UNESCO-werelderfgoed. Fanatieke fietsers komen in het voor- en najaar naar het dorp, om de tientallen haarspeldbochten op de weg naar Bunyola te trotseren. Veel wandelaars pauzeren in Orient, als ze een van de vele routes lopen door de Tramuntana. Of ze beginnen er, zoals de pittoreske wandeling naar het vijftiende-eeuwse kasteel Alaró, bovenop de nabijgelegen berg. Onderweg passeer je Es Verger, een familierestaurant dat al generatieslang befaamd is om haar authentieke geroosterde lam. Nergens op het eiland vind je malser lamsvlees.

In plaats van de bergen in te trekken voor een meerdaagse wandeltocht, struinen we door Orient zelf. Het is lunchtijd, dus gaan we een etablissement binnen met de originele naam Restaurante Orient. Het vuur in de haard knappert en knispert. De ober legt er nog een stronk hout bovenop, waardoor de vlammen vluchtig alle kanten uitslaan. Met een vriendelijk handgebaar wijst hij ons de tafel naast de haard, knus in een hoek bij het raam.

Juán, de local in ons midden, wijst op de Sopa Mallorquín: een traditioneel winters gerecht, dat vroeger vooral op het platteland werd gegeten. “Dit is een echte boerenmaaltijd”, vertelt Juan, als de borden enige tijd later geserveerd worden. De sopa, gevuld met kool en andere groenten, is allesbehalve vloeibaar. “Het is een typisch Mallorcaans gerecht om restjes in te verwerken, het is een stevige maaltijd.” Stevig blijkt het juiste woord. Ik steek mijn lepel in de soep, die zowat rechtop blijft staan, en neem een hap. De smaak is heerlijk, maar de soep is mij te machtig om een hele portie van op te krijgen.

Lees het hele artikel in Por Favor Magazine, nummer 3 of bekijk de PDF via de deze link.