ESpanje! Magazine - Palma de Mallorca - Wilke Martens
ESpanje! Magazine, Spanje, Travel

Hip & historisch Palma de Mallorca

ESpanje! Magazine - Palma de Mallorca - Wilke MartensHet veelzijdige Mallorca leent zich voor allerhande soorten vakanties: van zomerse strandvakantie tot actieve klimvakantie. Maar denk ook eens aan Mallorca als je op zoek bent naar een bestemming voor een stedentrip, want de hoofdstad van de Balearen doet niet onder voor grote broers op het vasteland. Met bezienswaardigheden als kathedraal La Seu, modernekunstmuseum Es Baluard en de hippe markthal San Juan, leent Palma zich uitstekend voor een citytrip!

Mercat d’Olivar

Het is nog vroeg in de ochtend als ik de Mercat d’Olivar binnenstap. Sobrasada’s en jamones hangen te drogen bovenin de kramen van de overdekte markt, terwijl verderop kleurrijke sinaasappels en aardbeien liggen te glimmen in het tl-licht. Ik struin langs de kramen, waar je naast de dagelijkse boodschappen ook terecht kan voor vrolijke tapasschalen en ander keukengerei. Snakkend naar cafeïne dwaal ik verder door het marktdoolhof, op zoek naar een bar om even een cortado te drinken. Bij de viskramen staan Mallorcaanse vrouwen te dringen om de meest verse heek, mosselen en inktvis. ‘Dat worden ongetwijfeld heerlijke zarzuela’s voor het diner’, bedenk ik me, als ik de kritische blik zie waarmee de vis wordt aangeschaft. Bij de kraam ernaast bestelt een oudere heer een portie oesters, vergezeld door een glas champagne. Even overweeg ik zijn voorbeeld te volgen, maar besluit dan toch maar op zoek te gaan naar koffie en een broodje als ontbijt.

Plaça d’Espanya

Eerder die ochtend kwam ik aan op het Plaça d’Espanya, waar koning Jaume I op zijn standbeeldpaard over waakt. Het plein staat vooral bekend om het nabijgelegen station, dat Palma verbindt met de rest van het eiland. Ongeveer de helft van alle inwoners van Mallorca woont in Palma, maar toch is het station in de ochtend afgeladen met forenzen uit buitenwijken of andere dorpen op het eiland. De Mercat d’Olivar is vlakbij, weet ik, maar om me beter te oriënteren ga ik toch even langs de toeristeninformatie. Alleen een zijdeur van het gebouw is geopend, waar een fors bureau de doorgang blokkeert. Vlak daarachter staan archiefkasten vol brochures in carré opgesteld. ‘Hola’, roept de jongedame vanachter het bureau, als ze mijn verbaasde blik ziet. Ze legt uit dat het tourist office verbouwd wordt en ze het met dit provisorische kantoortje moeten doen. Gelukkig heeft ze wel een kaart van Palma, waarop ze alle highlights voor me aankruist.

Lees het hele artikel over hip & historisch Palma de Mallorca in nummer 2 van ESpanje! Magazine (april-juni 2017).