Kampioen, Thailand, Travel

Thailand in 6 filmquotes

kampioen-thailand wilke martensVan Bridget Jones tot American Gangster: tientallen Hollywood-films zijn opgenomen – of spelen zich af – in Thailand. Een reis langs de highlights van dit land, in filmquotes.

Arrived Bangkok, very hot. Relieved at last to throw myself into serious journalistic work.

Felroze en knalgele linten zijn om een enorme boomstam gestrikt, in kleine altaartjes wordt eten en drinken aan de geesten geofferd en in de takken hangen lampionnen. Even verderop in het steegje staat een oude Mini weg te roesten. No time to stop’, zegt Piyawat, de gids, en hij zigzagt verder door het tweehonderd jaar oude Chinatown van Bangkok. Als ik hem maar kan bijbenen, meteen al verdwalen in deze miljoenenstad is het laatste wat ik wil. Piyawat gaat nog een hoek om, dan een gebouw binnen. Ik volg hem de trappen op, helemaal naar boven. ‘Net op tijd voor een sunset beer’, grijnst hij als we op het dakterras aankomen. Hij wijst naar het prachtige uitzicht over Bangkok, waar de oranjerode zon op het punt staat onder te gaan. Een ijskoude Singha op deze hete dag, met uitzicht over de skyline, blijkt een uiterst aangename kennismaking.

Maar, net als Bridget Jones in The Edge of Reason, moet er gewerkt worden en ga ik op culturele en culinaire ontdekkingstocht. Piyawat gaat me voor door de inmiddels donkere stegen, maar het duurt niet lang voordat we aankomen in de hustle & bustle van Chinatown, waar de straten door neon worden verlicht. Langs de weg wordt er op open vuurtjes druk gebarbecued, gewokt en gegrild. Op de ene straathoek staan enorme roestvrijstalen pannen waarin dim sum wordt gestoomd en op de andere hoek wordt verse granaatappelsap verkocht. En tussen al deze kraampjes door krioelen locals als mieren, op zoek naar hun favoriete snack.

 

Lees het hele artikel in Kampioen nummer 12, december 2016