ESpanje! Magazine - wijnroutes - Wilke Martens
ESpanje! Magazine, Spanje, Travel

Wijnroutes door Noord-Spanje

ESpanje! Magazine - wijnroutes spanje - Wilke MartensHet noorden van Spanje heeft wereldfaam verworven dankzij de verschillende Denominación de Origen-wijnen, met La Rioja als bekendste voorbeeld. Duizenden hectares landbouwgrond met druivenstruiken leveren prachtige plaatjes op. Trek van wijngaard naar wijngaard en ontdek intussen historische steden en dorpen als Olite, Penafiel, Cambados en Logroño.

Navarra : te paard door de wijngaard

In het noorden van Spanje, waar heuvels het begin van de Pyreneeën markeren, ligt de Denominación de Origen Navarra, in de autonome regio Navarre. De laagste hellingen zijn beplant met druiven: tempranillo, cabernet-sauvignon, maar vooral de traditionele Garnacha, waarvan de oudste wijnstokken al zo’n tachtig jaar oud zijn. De rosé die van deze druif wordt gemaakt, wordt als een van de beste ter wereld beschouwd vanwege haar karakteristieke, droge smaak. Maar de tinto’s uit deze regio kunnen ook de goedkeuring van velen wegdragen.

Olite is een must visit op een wijnreis door de Navarra. De oude vestingstad kwam tot bloei toen de koning van Navarra, Carlos III, die de bijnaam ‘El Noble’ kreeg, er begin vijftiende eeuw begon met de bouw van zijn kasteel. Het gotische bouwwerk is uitgegroeid tot een heus complex, waar naast het oude ook een nieuw paleis is herrezen en waar de Iglesia de Santa María la Real is gebouwd. In het kasteel is tegenwoordig ook het moderne Museo de la Viña y el Vino de Navarra gevestigd, waar de tentoonstelling je door de lokale wijngeschiedenis en -cultuur leidt. Zo werden de hectares voor wijngaarden ten tijde van El Nobles’ heerschap verdubbeld, om zijn hele koninkrijk maar van voldoende wijn te kunnen voorzien.

Na de verkenning van het kasteel en haar historie, is het hoog tijd om zelf de wijngaarden in te trekken en wat is een betere manier om zelf te paard, als een ware ridder, over de paden langs de wijngaarden te galopperen? Rijschool Club Hípico Cristina Ullate verzorgt niet alleen paardrijles, maar ook verschillende toeristische paardrijtochten die langs wijngaarden en culturele highlights voeren.

 

Festival: In de laatste week van augustus verandert Olite in een middeleeuwse nederzetting. Struin over markten waar ambachtslieden hun werk laten zien, vergaap je aan middeleeuws theater of probeer ‘eeuwenoude’ pinchos.

Overnachten: Parador de Olite, een luxueuze accommodatie die wordt gerund door de overheid, is gevestigd binnen de kasteelmuren. Waan je een middeleeuwse koning of koningin door in kamer 106, Carlos III el Noble, te overnachten.

Meer informatie: www.rutadelvinodenavarra.com; www.parador.es

 

Lees over de andere vier prachtige wijnroutes in nummer 2 van ESpanje! Magazine (april-juni 2017).